OVER ONS

De Harmonie van Lendelede bestaat uit een 50 ‘ongetemde’ muzikanten uit Lendelede de regio Zuid-West Vlaanderen.
Als vereniging streven we naar vernieuwende projecten, waar kwaliteit en originaliteit voorop staat.
Heb je zin om zondag morgen met ons mee te musiceren, of wil U de harmonie ondersteunen?
We repeteren elke zondag voormiddag in het DOC (A. Dassonvillelaan 3, 8860 Lendelede)
Aarzel dan niet om contact op te nemen via de contact pagina.

Geschiedenis

De Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht vzw Lendelede is een harmonieorkest uit Lendelede dat werd opgericht in 1912.

Het muziekleven te Lendelede begon met een zanggroep in 1898. Deze werd met eenparige beslissing ontbonden en gaf het ontstaan aan een muziekvereniging. Het werden notenleerlessen gegeven en instrumenten aangekocht. Onder leiding van K. Descheemaeker telde de nog jonge Fanfare Vrij en Vrank toen 40 leden. Processies en feesten werden door de fanfare opgeluisterd. Doch, er ontstonden politieke wrijvingen die het ontstaan gaven aan een tweede muziekvereniging.

De Eerste Wereldoorlog legde alle activiteiten stil. Na het vredesherstel smolten beide korpsen weer samen en starten onder de nieuwe naam Fanfares Kunst en Eendracht. Maar de groep verzwakte zienderogen en het aantal muzikanten slonk. De Tweede Wereldoorlog remde opnieuw alle activiteiten. Vanaf september 1944 begon de fanfare te herleven. Muziek- en notenleer werden onderwezen en G. Gheysen gaf klarinetles. In 1947/1948 telde de fanfare reeds 50 – 60 leden. Er werd deelgenomen aan festiviteiten. Ter gelegenheid van de huldiging van K. Descheemaeker, 40 jaar dirigent, werden in 1953 grote muziekfeesten gevierd te Lendelede.

In 1958 krgen de actieve leden uniform. Vanaf 1962 werd de naam van de vereniging veranderd in Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht. In 1966 werd dirigent K. Descheemaeker opgevolgd door J. Derijckere. In hetzelfde jaar ontstond een bijafdeling van de Muziekacademie Izegem.

In 1971 werd de harmonie laureaat van het provinciaal tornooi te Menen. Het 60-jarig bestaand werd er in 1972 gevierd en de muzikanten krijgen een nieuw uniform. In dit jaar kwam er ook een eerste verbroedering met het Musikverein “Heimat Echo” uit Duitsland.

Het orkest breide uit tot bijna 100 muzikanten. In 1975 promoveerde de Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht vzw Lendelede naar de ere-afdeling en in 1980 zelfs naar de superieure afdeling. In 2002 vierde de vereniging het 90-jarig bestaan.

Het bestuur

Lieven Buyse – Voorzitter
Jacques Sabbe – Ondervoorzitter
Katrien Sabbe – Secretaris
Arabelle Tant – Penningmeester
Firmin Vroman – Fotograaf
Rutger Wylin – Dirigent trommelkorps
Buyse Hector
Callewaert Hein
Deleersnyder Karen
Fonteyne Bernard
Holvoet Marc
Messely Jozef
Vandeburie Marc
Vandewalle Franky
Vandewalle Jens

De Dirigent