Marke herdenkt slachtoffers één jaar na drama

Kortrijk / Marke –De oudstrijdersvereniging WAR organiseerde gisteren een herdenking van de dodelijke aanrijding vorig jaar op 8 november. Twee WAR-leden kwamen toen om het leven.

Wat toen een ingetogen herdenkingsdag voor de vele gesneuvelden van beide wereldoorlogen moest worden, eindigde in een nachtmerrie. Een 53-jarige bestuurder werd onwel en reed in op de stoet.

Vaandeldrager Achiel Van Loo (86) uit Wakken en Izegemnaar Eddy Verholle (67), beiden leden van de War Associaton to Remember (WAR), kwamen om het leven. Tien anderen raakten gewond.

Seppe Van Loo (12), de kleinzoon van Achiel, was zondag net als zijn vader op de herdenkingsplechtigheid aanwezig. Hij wou een tekst voorlezen, maar moest afhaken wegens te veel emoties. Hij legde op een jeep een bloemenkrans neer voor zijn opa. De beeltenis van de twee doden hing aan de jeep. Seppe Van Loo is nog altijd vaandeldrager, net als zijn vader.

“Vorig jaar werd de herdenking een nachtmerrie”, zegt Tom ­Levecque, voorzitter WAR. “Dit weerhield ons niet om opnieuw de gesneuvelden van beide wereldoorlogen te herdenken én onze twee leden die het leven lieten. Iedereen van onze vereniging vindt het zijn of haar plicht om de kameraden te herdenken.”

Hans Desutter sprak de menigte onaangekondigd toe. “Ik ben met mijn dochtertje ontsnapt aan de dood. Ik heb opgeroepen tot een kaarsenwake. Het doet deugd dat vele mensen hierop reageerden. Ik kan alleen maar dank je zeggen voor wie hulp verleende.”

Na de plechtigheid in de Markekerkstraat was er een herdenkingsmis. Kortrijks schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) woonde de herdenking bij.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161106_02557855?_section=65769455&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb&M_BT=4134064659518&adh_i=92638217432aa98ba04b2bc52d8b2fcc&imai=643f433f-2dc5-42ff-b406-f4bb19e50b44

 

No Comments

Comments are closed.